Themaboeken groep 7-8

Wil je een boek aanschaffen? Koop deze dan bij de plaatselijke boekhandel!
#kooplokaal #christelijkeboekhandel #kinderboekenweek

In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Wil jij weten hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft? Of ben je juist nieuwsgierig naar de dieren in de zee of diep onder de grond? Wil je alles leren over planten, bloemen en kruiden? En ben je benieuwd hoe je de natuur en het klimaat een handje kan helpen? Er zijn heel veel boeken die jou helpen een echte natuurheld te worden.

Onderstaande titels zijn een selectie van kinderboeken die passen bij het thema. We noemen hier alleen de titels, de schrijvers en de uitgevers.

Schoolsupport https://schoolsupport.nl/nl/catalog/lezen/informatief-overig/groups/g+c+view

 • Planeet aarde (6 dln) – 10-14 jaar
 • Weg met de wegwerpwereld – 10-14 jaar
 • Klimaat in gevaar – 10-14 jaar
 • Geniepig groen – 10-14 jaar
 • Hoe is het zover gekomen (2 dln) – 10-14 jaar
 • 17 doelen voor een betere wereld – 10-14 jaar
 • Ecobewust (6 dln) – 10-14 jaar
 • Science in actie (6 dln) – 10-14 jaar
 • 101 tips om de wereld iets mooier te maken – 9-12 jaar
 • Track en Trace in het dierenrijk (5 dln) – 10-14 jaar
 • Op ontdekkingsreis (5 dln) – 10-14 jaar
 • Outdoor Avontuur ( 3 dln) – 10-14 jaar


Hieronder volgen titels van christelijke uitgevers

MES

 • De jonge Rangers, Janwillem Bijdorp
 • De prooi van de jager
 • De erfenis van Abiola
 • Het gif van de slang
 • Expedite Okavango

Buddy Books

 • Felicia redt de dierentuin, Judith van Helden

Den Hertog

 • Teunie SuijkerRivierdolfijnen in nood
 • Jacht op de dierensmokkelaars

De Banier

 • Wortels in de klas, Rachel Eisen
 • Een beetje groen, Rachel Eisen
 • Schimmig spel aan de rivier, Jan van Wingerden

Columbus

 • Ontdek het oneindige heelal, Hanna Holwerda
 • Tellen tot je tolt, Hanna Holwerda
 • Knappe kronkels, Hanna Holwerda
 • Het geheime dagboek van eco-girl Christi, Petra Crofton
 • De vlinderdief, Petra Crofton

KokBoekencentrum

 • 50 dingen die je moet weten over de natuur

Hier volgen boeken van algemene uitgevers

Het jaar dat de bijen kwamen, Petra Postert – Ploegsma
Je bent 12 en je erft een bijenvolk…
Josy begrijpt er niets van: wáárom heeft opa haar zijn bijen nagelaten? Ze heeft helemaal niks met insecten… Toch besluit Josy dat ze de bijen wil houden en algauw verzorgt ze haar bijenvolk als een echte imker. Voor het eerst in haar leven voelt ze hoe het is om ergens helemaal voor te gaan. Haar moeder is minder blij met die bijenkast in de achtertuin. Op een dag besluit ze dat de bijen weg moeten. Maar Josy geeft niet zomaar op! Zeker als ze ontdekt waarom de bijen voor haar opa zo belangrijk waren én waarom hij ze juist aan haar heeft nagelaten.

Noord, Marieke ten Berge – Lemniscaat
Ontmoet de meest bijzondere dieren van het hoge Noorden Marieke ten Berge is gefascineerd door het Noorden. In de kou lijkt haar bloed te bruisen. De prachtigste tekeningen komen voort uit de wandelingen die zij door die ijzige streken maakt. De dieren die ze op haar tochten zag, inspireerden haar tot de linosneden die dit schitterende platenboek rijk is. Jesse Goossens laat de dieren vertellen wie zij zijn. Zo ontmoet de lezer de ijdele kuifalk die naar mandarijntjes ruikt als hij een vrouwtje wil lokken. De ringelrob die ijsberen om de tuin leidt door bellen onder water te blazen. De Euraziatische lynx die volgens de Noordse mythologie in de toekomst kan kijken. De drieteenmeeuw die niet aan de drie seconden regel doet. De zingende bultrug. De veelvraat die zijn naam eer aan doet. De… Weet je wat? Lees het zelf maar. De verhalen over 35 dieren van het Noorden.

Op safari in de stad, Monique vd Zanden – Zwijsen
Op safari in de stad. Wist je dat bomen een eigen taal hebben? Dat wespen papier maken en kikkers uit hun vel springen? Ook als je in de stad woont, heb je miljoenen bijzondere natuurburen! Ga mee op safari en leer ze kennen. Speels en informatief boek op AVI E6 vol met trucjes, illustraties en kleurrijke foto’s.

Thematitels bij Kinderboekenweek CPNB

De ontdekkingsreiziger, Katherine Rundell – L.S.
Vier kinderen overleven een crash in het Amazonewoud nadat de piloot aan een hartaanval is bezweken. Maar ze zijn ver weg van de bewoonde wereld, en dus van alle hulp. De jungle is een meedogenloze, maar tegelijk ook betoverende plek. Ze eten larven en een tarantula, redden een babyluiaard, klimmen in bomen en bouwen een vlot. Maar hun kans op redding wordt met de dag kleiner. Dan vinden ze een kaart waarop een stad staat aangegeven. Blijkbaar zijn ze niet de eersten op deze plek. Met hernieuwde hoop gaan ze op weg om de verloren stad te vinden…

Palmen op de Noordpool, Marc ter Horst - Gottmer
Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen. In Palmen op de Noordpool vertelt Marc ter Horst je alles over klimaatverandering. Het is een verhaal vol vulkanen, mammoeten en stoommachines. Met smeltende gletsjers, verwoestende orkanen en gniffelende inktvissen. En met dappere wetenschappers die diep in ijs boren om te laten zien dat klimaatverandering van alle tijden is, maar dat de opwarming van nu toch echt een ander verhaal is. Palmen op de Noordpool is een belangrijk boek over jou en je toekomst, maar ook een grappig boek vol verrassende informatie.

Van honingbij tot hagelslag, Joel Broekaert - Ploegsma
Het is iets waar we nauwelijks bij stilstaan, met kant-en-klaar producten in overvloed, maar een groot deel van ons voedsel kun je zó van een boom of struik plukken. Ook de grondstoffen van producten die wij dagelijks gebruiken, zoals chocola, kaneel en vanille, komen uit de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat kaneel van de bast van een kaneelboom komt?
Van honingbij tot hagelslag laat in woord en beeld zien wat de oorsprong is van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar uiteindelijk een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is weer rond als we vervolgens weer de grond induiken voor de schimmels.

Elke dag broerdag, Tineke Honingh – Holkema & Warendorf
Als Noa op een dag een paarse envelop ziet liggen met de naam van een advocaat erop, roept hij een broeralarm uit. Met z’n vijven gaan ze op zoek naar de brief, waarin ze woorden lezen die ze niet helemaal begrijpen, maar waarvan ze weten dat ze slecht nieuws betekenen: omgangsregeling, nieuwe woonsituatie, voogdij, ouderschapsplan… De vijf jongens besluiten dat ze niet zonder elkaar kunnen, maar wél zonder ouders. Samen lopen ze weg, het bos in, in de hoop dat ze zo bij elkaar kunnen blijven. Daar buiten in het bos, tussen de reeën, buizerds en insecten ontdekken ze wat ze echt aan elkaar hebben. Dat je soms niet alles aan elkaar kunt vertellen. En, uiteindelijk, de waarheid over de paarse envelop.


Themalied

Dit jaar is er het actielied 'Hé, hé, ga je mee? voor de onderbouw van Deepdeep en 'Gi-ga-groot cadeau' van Make Some Noise Kids voor de midden- en bovenbouw.