Themaboeken groep 5-6

Wil je een boek aanschaffen? Koop deze dan bij de plaatselijke boekhandel!
#kooplokaal #christelijkeboekhandel #kinderboekenweek

In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Wil jij weten hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft? Of ben je juist nieuwsgierig naar de dieren in de zee of diep onder de grond? Wil je alles leren over planten, bloemen en kruiden? En ben je benieuwd hoe je de natuur en het klimaat een handje kan helpen? Er zijn heel veel boeken die jou helpen een echte natuurheld te worden.

Onderstaande titels zijn een selectie van kinderboeken die passen bij het thema. We noemen hier alleen de titels, de schrijvers en de uitgevers.

Informatieve boeken

Schoolsupport https://schoolsupport.nl/nl/catalog/lezen/informatief-overig/groups/g+c+view

 • Naar buiten (3 dln) - 9-11 jaar
 • Onze aarde (4 dln) – 9-11 jaar
 • Goeie Vraag (5 dln) – 9-11 jaar
 • Dagboek van een ontdekkingsreiziger (3 dln) – 9-11 jaar
 • Vraag maar raak! (4 dln) – 9-12 jaar
 • Slim overleven (5 dln) – 9-12 jaar
 • Bijzondere habitats (6 dln) – 9-12 jaar
 • Survival (6 dln) - 9-11 jaar, aanbieding
 • Onderzoek onze aarde (4 dln) – 9-11 jaar
 • Aarde in gevaar (4 dln) – 9-11 jaar
 • De continenten (6 dln) – 8-10 jaar
 • Dierendagboek (4 dln) – 9-12 jaar
 • Dieren leven (16 dln) – 9-12 jaar, aanbieding
 • Dieren om ons heen (16 dln) – 9-12 jaar, aanbieding
 • Geografie in beeld (8 dln) – 9-11 jaar


Hieronder volgen titels van christelijke uitgevers

MES

 • Bikkel bevrijdt Jessica, Jan van den Dool – MES
 • Bikkel gaat voor goud, Jan van den Dool – MES

Speurneuzen – De schat in de beek, Janneke Wiegers – MES

De Banier

 • Serie: Lisa & Summer (9 delen over paarden), Suzanne Knegt
 • Beroemd!, Janco Bunt
 • De sterrentellers, Jeannette Donkersteeg
 • De berenbeschermers, Jeannette Donkersteeg
 • Huize Fluitekruid (3 delen), Ingrid Medema
 • GIGA-GEVAARLIJK, Janco Bunt
 • Titus vliegt uit; de belevenissen van een pimpelmees, Fanny de Wit
 • Columbus
 • Struinen door de schepping, Hanna Holwerda
 • Knetteren en knallen, bijbels proefjesboek, Hanna Holwerda
 • Dertig dagen duurzaam, Judith van Helden (bijbels dagboek)
 • Emma redt de wereld, Josh Lacey
 • Emma gaat vega, Josh Lacey

Den Hertog

 • De onvergetelijke invaljuf, Hans Mijnders
 • Gedoe in de Zoo, Hans Mijnders
 • Chaos in het bos, Hans Mijnders
 • Rivierdolfijnen in nood, Teunie Suijker

Jacht op de dierensmokkelaars, Teunie Suijker

KokBoekencentrum

 • Wout Weter en de hond zonder naam, Vrouwke Klapwijk
 • Olaf en de groene challenge, Evelien van Dort
 • Olaf scoort groen, Evelien van Dort

Hier volgen boeken van algemene uitgevers

Zo praat je met een tijger, Jason Bittel
In dit informatieve prentenboek wordt van meer dan 100 dieren uitgelegd hoe ze communiceren met elkaar. De dieren zijn verdeeld over vier hoofdstukken waarbij sommige dieren vooral communiceren door hun uiterlijk in te zetten, andere dieren gebruiken geluiden, geuren en smaken of elektriciteit en aanraking.
Dieren communiceren om te eten, om zich te beschermen, elkaar te waarschuwen, om te vertellen dat ze elkaar aardig vinden en om elkaar te helpen. Je komt te weten wat een dier wil zeggen door te observeren wat ze doen en te luisteren naar welke geluiden ze maken.

Soortenschat, Geert-Jan Roebers – Gottmer
‘Soortenschat: Kindercanon van de natuur in de Lage Landen’ is een non-fictieboek met een schat aan informatie en illustraties van de flora en fauna in Nederland en België. De natuur heeft zo veel te bieden, maar soms is het lastig om dieren en planten te herkennen. Als je de natuur in gaat, is het alsof je een vreemde taal hoort waarvan je geen enkel woord begrijpt. Maar niet meer na het lezen van ‘Soortenschat’!
In deze ‘canon van de natuur’ leert Geert-Jan Roebers kinderen hoe ze de meest in het wild voorkomende planten en dieren van Nederland en België kunnen herkennen. Stap voor stap, met grappige natuurweetjes, tips en trucs, zodat ze ze nooit meer vergeten.

Stad en Land, Arend van Dam – Holkema & Warendorf
Stad en land… is hét (voor)leesboek voor iedereen die de vele verschijningsvormen van de natuur in ons land wil ontdekken en leren kennen: van de eigen achtertuin tot het diepste puntje van het bos. Wat is het wildste dier van ons land? Wat is de meest getelde vogel? Wat is het oudste bos? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in de 50 verhalen over de natuur in deze bundel. Van de eerste mens in ons land tot de dominomus en van haarluizen tot de Oostvaardersplassen.

Reizigers in het dierenrijk - KokBoekencentrum
een prachtig boek over dieren onderweg, geschreven door Markéta Špacková en Eva Bártová. Sommige dieren blijven hun hele leven op dezelfde plek, anderen trekken de hele wereld over. Zo vliegt de noordse stern elk jaar een rondje om de aarde, en zwemt de groene zeeschildpad tot wel 4500 kilometer om haar eitjes te kunnen leggen. Lees onder andere waarom de mestkever, de Afrikaanse olifant en het rendier op pad gaan en volg de reis van de dieren op de grote, uitklapbare landkaarten.

Ga voor groen, Liz Gogerly – Witte leeuw
Na een leuk verjaardagsfeestje kijken vier vrienden om zich heen. Wat een troep! Overal liggen etensresten, inpakpapier, ballonnen en plastic speelgoed... Wat gebeurt er met dit afval? Lulu, Daan, Emma en Amir gaan op onderzoek uit en leren hoe ze goed voor de aarde kunnen zorgen. Tot hun verrassing is groen leven helemaal niet zo moeilijk! Alle beetjes helpen en ook jij kunt meedoen. Neem een zero waste lunch mee naar school, trek een trui aan als je het koud hebt of tover oude rommel om tot iets nieuws. Dit boek staat boordevol groene tips voor een betere wereld.

Plastic soep is troep, Annemarie van den Brink – Zwijsen
Je staat er niet altijd bij stil. Maar al het zwerfplastic dat wij weggooien komt uiteindelijk in rivieren en in zee terecht. Het vergaat nooit meer en wordt samen één grote plasticsoep. Vissen, schildpadden en zeehonden hebben er last van. Plasticsoep is troep is een informatief boek op AVI M6 over vervuiling, natuur en milieu en sluit aan bij de leesmethode Estafette.

Groene helden van het dierenrijk, Lotte Stegeman / Marieke ten Berge – L.S.
Veel mensen doen van alles om klimaatverandering tegen te gaan. Ze bedenken geweldige groene uitvindingen en doen zelf elke dag kleine groene dingen (en je weet wat ze over kleine beetjes zeggen). Maar wist je dat sommige dieren de echte klimaathelden zijn? Zo slaan walvissen reusachtige hoeveelheden CO2 op, houden muskusossen al grazende het poolgebied koeler en plant de tapir nieuwe bomen alleen maar door te poepen!

Thematitels bij Kinderboekenweek CPNB

Silas en de wolf, Selma Noort - Leopold
Silas gaat in een klein dorp in Het Zuiden wonen. Hij krijgt er nieuwe vrienden. Rinke, die bazig is. En Johanna, die blind is en tegen hem zegt: 'Vertel aan niemand wat je in het bos hebt gezien, Silas!'

Het grote reptielenboek, Sterrin Smalbrugge – L.S.
Reptielen zijn niet erg populair bij mensen. Onterecht, vindt Sterrin Smalbrugge. Ze zijn superbelangrijk voor de natuur. En ze zijn ook heel fascinerend! Wist je bijvoorbeeld dat de koningscobra de enige slang ter wereld is die een nest voor haar kinderen maakt? Dat de gekko met zijn coole pootjes een ware Spider-Man is? En dat er van het gif van het gilamonser (een grote hagedis) een medicijn tegen diabetes type 2 wordt gemaakt? Vol enthousiasme vertelt Sterrin over deze boeiende dieren en hun rol in de natuur. De foto’s van reptielenfotograaf Matthijs Kuijpers en de tekeningen van Wendy Panders maken dit boek helemaal af!

Noordpool/Zuidpool, Michael Bright - Gottmer
Dit prachtige omdraaiboek neemt je mee naar de Noordpool en de Zuidpool. Leer op de Noordpool van alles over de natuur daar, van de ijsberen tot de temperatuur. Welke dieren wonen er nog meer? Welke gevolgen heeft de klimaatverandering voor de ijskappen en de dieren? Hoe ziet het leven er rondom de Noordpool uit voor de mens? Wist je dat er ook testlocaties zijn voor raketlanceringen? Keer het boek om en voor je het weet ben je op de Zuidpool, op het continent Antarctica. Daar is het zo mogelijk nog kouder. Lees alles over de spectaculaire race in 1911 om deze pool als eerste te bereiken. Leer over de orka, het ultieme pool-roofdier. En natuurlijk de pinguïns die op de Zuidpool wonen.

De Knerpers, Tom Fletcher – Billy Bones
Ben je klaar voor een avontuur? Ja? Mooi! Stel je voor dat je op een ochtend wakker wordt en alle volwassenen zijn verdwenen. Zo maar, patsboem! Dat is precies wat Lucy Modderman overkomt. Zij is de held van dit verhaal. (Maar dat weet ze nog niet!) Terwijl alle andere kinderen uit het dorp zo veel mogelijk snoep eten en zo laat opblijven als ze willen, onderzoekt Lucy wat er is gebeurd. Dan ziet Lucy midden in de nacht vier wezens rondkruipen in haar slaapkamer: Grommert, Burp, Krabbert en Snuf. Het zijn De Knerpers. En zij weten precies wat er aan de hand is..

Themalied

Dit jaar is er het actielied 'Hé, hé, ga je mee? voor de onderbouw van Deepdeep en 'Gi-ga-groot cadeau' van Make Some Noise Kids voor de midden- en bovenbouw.