Themaboeken groep 5-6

Wil je een boek aanschaffen? Koop deze dan bij de plaatselijke boekhandel!
#kooplokaal #christelijkeboekhandel #kinderboekenweek

INFORMATIEF

Hoe maak je een boek?, Annemarie Bon – Zwijsen (2017)
Via boeken komen de mooiste verhalen gewoon naar je toe. Maar hoe wordt zo'n boek eigenlijk gemaakt? In dit leuke informatieve boek voor kinderen van 8-10 jaar (AVI E5) legt Annemarie Bon dit haarfijn uit. Hoe worden boeken eigenlijk gemaakt? En hoe komt een schrijver op een idee? Verzinnen schrijvers alles zomaar of hebben ze het zelf meegemaakt? Lees in dit boek alles wat je over boeken wilt weten. Ook krijg je tips van bekende schrijvers en een tekenaar om zelf aan de slag te gaan.

Kies een beroep met… (serie, 7 delen), Schoolsupport
De boeken in de serie Kies een beroep met ... laten kinderen kennismaken met veel verschillende beroepen. In elk boek staat een bepaalde interesse centraal. Vanuit die interesse komen allerlei soorten beroepen langs. Op die manier vinden kinderen ongetwijfeld een beroep dat bij hen past!

NIEUW Te gekke beroepen die echt bestaan, Natalie Labarre – Gottmer (2021)
‘Te gekke beroepen die echt bestaan’ is een informatief en grappig boek over de raarste beroepen die je maar kunt verzinnen. En toch kun je het allemaal worden! Als kinderen bedenken wat ze later willen worden, denken ze vaak aan beroepen als dokter, boer of piloot. Maar wist je dat je bijvoorbeeld ook professioneel slaper kunt worden, of bioscoopschermschoonmaker, of golfbalduiker? In dit fraai geïllustreerde boek duikt Natalie Labarre in de wereld van de maffe, ongebruikelijke, onbekende of onderbelichte beroepen en legt ze uit waarom ze zo bijzonder zijn – en misschien wel helemaal niet zo makkelijk als je denkt. Je kunt echt worden wat je wilt, zo gek als je het maar kunt bedenken!

Waanzinnig werk (serie, 6 delen) – Schoolsupport
Waanzinnig werk is een boeiende leesserie over gevaarlijke beroepen. Zo lezen kinderen hoe stuntmensen zichzelf in brand steken, hoe de dierenpolitie agressieve honden vangt - en soms zelfs krokodillen! - en hoe bomexperts hun leven op het spel zetten als ze een explosief onschadelijk proberen te maken. Dat dit niet altijd goed gaat, wordt ook verteld...
De boeken zijn geschreven op een toegankelijk leesniveau met korte zinnen en alledaagse woorden. Mooie foto’s verduidelijken de tekst. Moeilijke woorden zijn vetgedrukt en worden in een woordenlijst achter in het boek uitgelegd.

FICTIE

NIEUW BSO aan de kook!, Elly Zuiderveld – KokBoekencentrum (2021)
De kinderen van de buitenschoolse opvang de Boei vervelen zich, maar dan heeft Aart een plan: de kinderen gaan op kookles! Er komt een echte chef-kok langs, Bart, de Kok van de Koning, met een echte koksmuts en glimmende potten en pannen. Hij leert de kinderen niet alleen koken, maar ook heel veel nieuwe en spannende dingen over smaken, smoren en smullen. Het gaat geweldig, tot het strenge opperhoofd Tineke Toestand zich ermee gaat bemoeien…

NIEUW Fleur en Luuk en de dierenambulance, Teunie Suijker – Den Hertog (2021)
Eindelijk is het zomervakantie. Het is erg warm. Fleur heeft een sluipweggetje ontdekt naar het nieuwe huis van opa. Maar wil Luuk wel mee? Want opa is opa niet meer. Op een dag is opa verdwaald...
Dan breekt de gaafste dag van de vakantie aan: Fleur en Luuk mogen mee met de dierenambulance. Er zit een zwaan op de weg. Waarom kan hij niet meer vliegen? En wie heeft het deurtje van het hok van konijn Snuffie opengezet? Zullen ze Snuffie vinden of is er een konijnendief?

NIEUW De droom van Amalia, Arend van Dam – Holkema & Warendorf (2021)
In 1621 komt Amalia van Solms, een arme gravin uit het hof van de koningin van Bohemen, bij toeval in Nederland terecht. Ze kan haar geluk niet op als ze ten huwelijk gevraagd wordt door Frederik Hendrik van Oranje-Nassau. Niet alleen is haar leven in armoede voorbij, haar nieuwe leven als prinses past haar perfect. Algauw schudt Amalia het stadhouderlijk hof wakker. Ze laat paleizen bouwen, legt een grote kunstverzameling aan en ontvangt belangrijke buitenlandse gasten. En ze begint aan haar grootste levenswerk: het regelen van de huwelijken van haar kinderen, in de hoop dat zij nooit de armoede zullen meemaken die ze zelf ooit heeft gekend.

NIEUW Het geheim van de smid (theaterlezen), Ineke Kraijo – De Inktvis (2021)
Van welk beroep droom jij? Kruip in de huid van een jongleur, schaapherder of kapper. Of word je liever banketbakker, vlogger of helikopterpiloot? In dit theaterleesboek staan nog veel meer beroepen. Kies je rol, zo kun je alles worden wat je wilt. Bij theaterlezen lees je samen voor aan publiek. Eerst oefen je een paar keer goed, zodat het leuk klinkt en makkelijk gaat. Dan geef je een leesvoorstelling, voor je klas, je familie of je vriendjes. Vergeet je na afloop niet een buiging te maken? Het applaus is voor jou! Verhalen én moppen! Van 8 tot 100 jaar, met grappige en interessante weetjes over de beroepen

Emma redt de wereld, Josh Lacey – Columbus (2020)
Emma (10) besluit op 1 januari zonder plastic te gaan leven. En ze wil anderen met haar website stimuleren dat ook te doen. Maar zonder plastic leven blijkt niet makkelijk te zijn. Toch is ze vastbesloten er iets tegen te doen. Ze gaat in protest met een zelfgemaakt spandoek. Wie weet redt ze de wereld!

Themalied

Dit jaar is er het actielied 'Je kunt van alles worden' voor de onderbouw van Deepdeep en 'Wat is jouw droom? van Make Some Noise Kids voor de midden- en bovenbouw.