Themaboeken groep 3-4


Wil je een boek aanschaffen? Koop deze dan bij de plaatselijke boekhandel!
#kooplokaal #christelijkeboekhandel #kinderboekenweek

INFORMATIEF

Willewete
(serie) diverse titels waarin beroepen centraal staan - Clavis
Een huis bouwen – De haven – De garage – De post

NIEUW Wat is jouw beroep? Silvie Stanza – Veltman (2021)
Wat doet een chirurg? Wie kan kapitein van een schip worden? En waar ga ik later werken als ik groot ben? Dit boek helpt nieuwsgierige kinderen om al deze vragen te beantwoorden. In het boek vind je ongeveer 300 beroepen, onderverdeeld in 17 hoofdstukken waarin steeds een andere werkomgeving centraal staat. Zo leer je allerlei gewone en bijzondere beroepen kennen. Op de dubbele bladzijden met kleurrijke illustraties zie je bijvoorbeeld wie er allemaal op een vliegveld, op een boerderij of in een theater werken! THEMATITEL KINDERBOEKENWEEK 2021, voor groep 3 en 4.

Wat doen grote mensen de hele dag, Virginie Morgand – Standaard (2016)
Wat doen grote mensen de hele dag? Ontdek het in dit boek waarin meer dan honderd beroepen zijn uitgebeeld. Bekijk de veertien verschillende werkplekken, waaronder een boerderij, een ziekenhuis en een school. Sla dan de bladzijde om en kijk wat elke volwassene daar doet. Het perfecte boek om kleine kinderen te helpen te beslissen wat ze willen doen als ze groot zijn!

NIEUW Het leven van een astronaut (4 delen) – Schoolsupport
Ben jij klaar voor de start? In deze serie ontdek je hoe je astronaut wordt en hoe een raket de lucht in gaat.
Je leest hoe het is om in een ruimtestation te werken.
En hoe een astronaut gezond en fit blijft.
Stap in het leven van een astronaut en laat je meenemen de ruimte in!

Helden die ons helpen – Beroepen over de hele wereld, Schoolsupport
De wereld telt miljoenen geweldige mensen die ons met hun werk helpen, beschermen of het leven een beetje mooier maken.
In dit boek vind je allerlei interessante weetjes over deze helden en de baan die ze hebben, van ambulancebroeder tot tandarts en van dierenarts tot postbode.

FICTIE

Tim de kleine boswachter, Jan Paul Schutten – Volt (2020)

Tims vader is boswachter. Hij heeft Tim van alles geleerd over het bos en de dieren die er wonen. Wanneer Tim voor zijn verjaardag een echt boswachtersuniform én een ‘Turbotrapper’ cadeau krijgt, is hij net als zijn vader een echte boswachter. En in het bos is altijd genoeg te doen! Zo kun je hutten bouwen en in plassen stampen. Maar lukt het Tim ook om een gewonde kauw er weer bovenop te helpen? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vriendinnetje Tippi die misschien óók wel boswachter wil worden.


NIEUW Agent en Boef – Gekte onder de grond, Tjibbe Veltkamp – Lannoo (2021)
'boef?' zegt agent.
'wat doe je?'
'o niks,' zegt boef.
'ik graaf een gat.
dat is alles.'

'wat?' zegt agent.
'graaf je een gat?
dat mag niet.
hou daarmee op!'
'nee', zegt boef.
'ik graaf door.
ik wil weg.'

NIEUW Spekkie en Sproet en het geheim van de boswachter, Vivian den Hollander – Ploegsma (2021)
Spekkie was niet van plan om stuntvrouw te worden, maar in dit nieuwe avontuur komt ze aardig in de buurt! Want na een bankroof in het dorp bij de camping waar zij en Sproet logeren, zien ze de ene na de andere verdachte aanwijzing in het bos. Vooral de boswachter gedraagt zich vreemd. Als de twee jonge speurders een schimmige figuur schaduwen, gaat het bijna mis…

NIEUW 1 april met meester Bil, Corien Oranje – Columbus (2021)
Juf Fiep voelt zich al een poosje niet zo lekker. De kinderen komen erachter waarom: juf Fiep krijgt een baby! Dat is natuurlijk goed nieuws. Maar het betekent ook dat juf met zwangerschapsverlof gaat en dat er een vervanger in de klas komt: de strenge meester Bil Moddergat. En dat terwijl de vaders en moeder denken dat meester Bil de leukste meester van de wereld is! Als meester Bil op 1 april ontploft vanwege een grapje komen de kinderen achter het geheim van meester Bil. De klas van juf Fiep komt in actie! Voor de fans van juf Fiep weer een spannend avontuur vol humor! Het eerste deel in de serie ‘de klas van juf Fiep’ (avi-E4), voor kinderen die een hoger AVI-niveau aankunnen dan bij de juf Fiep serie (avi-M3).

NIEUW Het raadsel van de gravin, Ineke Kraijo – Columbus (2021) – verwacht 8 oktober
Nine en Mik kunnen nooit op vakantie omdat hun ouders een hotel aan zee hebben, Hotel het Hoge Huis. Gelukkig valt er rond het hotel genoeg te beleven. Zo horen ze over het donkere landhuis buiten het dorp, waar een gravin woont. De gravin verlaat haar huis nooit en oude vissers fluisteren dat het er niet pluis is. Als Nine met haar broer stiekem op onderzoek uit gaat, krijgt ze de schrik van haar leven. Dan wordt er ook nog eens gestolen in het hotel. Kunnen Nine en Mik ontdekken wie de dief is? En wat is er precies aan de hand bij het huis van de gravin?

NIEUW Held van de klas, Ineke op den Brouw – MES

NIEUWJuf van het jaar, Corien Oranje – Columbus (2021)
Juf Fiep wordt genomineerd voor 'juf van het jaar', maar er zijn meer kandidaten. Meester Bil Moddergat staat ook op de lijst. En hij maakt grote kans om te winnen. Hij drilt zijn groep 3: de kinderen moeten de tafels al leren, en meester Bil deinst niet terug voor ouderwetse straffen. En dat terwijl in de klas van juf Fiep alles in het honderd lijkt te lopen. De kinderen liggen en hangen te lezen, ze dansen in de klas, en dan gaat er ook nog een rookbom af! Wie wordt juf of meester van het jaar?

Themalied

Dit jaar is er het actielied 'Je kunt van alles worden' voor de onderbouw van Deepdeep en 'Wat is jouw droom? van Make Some Noise Kids voor de midden- en bovenbouw.