Themaboeken groep 1-2


Wil je een boek aanschaffen? Koop deze dan bij de plaatselijke boekhandel!
#kooplokaal #christelijkeboekhandel #kinderboekenweek


‘Later word ik…’ De beroepengids voor kleuters, Marianne Busser - Holkema & Warendorf (2018)
De beroepengids voor kleuters! Deze vrolijke bundel staat vol versjes over veertig verschillende beroepen. Van goochelaar tot treinmachinist en van boswachter tot zangeres. Kleuters kunnen op een speelse manier lezen en leren over deze beroepen en uiteindelijk bedenken wat ze zelf het liefst willen worden als ze later groot zijn.

Als ik later groot ben, Quentin Gréban – Clavis (2018)
Een prachtig boek vol mooie honden en leuke beroepen. Voor iedereen vanaf 5 jaar. Wat wil jij later worden? De klasgenootjes weten het wel: dokter, treinconducteur, postbode, politieagent, danser, ijsjesverkoper, superheld! Maar Juliette weet het nog niet zo goed … Of toch?

Het grote beroepenboek van Tuk, Betty Sluyzer (eigen beheer)

Zoekboek – Rik en de beroepen, Liesbet Slegers – Manteau (2016)
Droom jij er ook van om door de ruimte te zweven als een astronaut? Of bak je liever taartjes en knip je graag haartjes? Of wil je fotograaf worden als je groot bent? Rik vindt alle beroepen spannend en wil er graag alles over weten. Hij neemt je mee naar de bakker, de kapper, de dokter... en laat je een heleboel beroepen ontdekken. En Sam de poes gaat natuurlijk mee op stap! Waar heeft Sam de poes zich verstopt? Vind jij de acht verfkwasten van de schilder? Zoek je mee naar de gele lichtjes in de cockpit van het vliegtuig? En hoeveel beertjes tel je in de speelgoedfabriek? Ga mee op ontdekkingstocht met Rik en Sam de poes!

Roza Rozeur ingenieur, Andrea Beaty – Nieuwezijds (2017)
Waar andere mensen een hoop troep zien, ziet Roza Rozeur inspiratie. De verlegen Roza bouwt 's avonds, alleen op haar kamertje, van allerlei spulletjes de meest geweldige constructies. Worstjes-op-brood-automaten, zweefbroeken, slangenverdrijvende kaasslierthoeden. Iedereen zou er van onder de indruk zijn - als ze zou laten zien wat ze gemaakt heeft. Maar omdat ze bang is om te mislukken verbergt Roza haar uitvindingen onder haar bed. Totdat haar overgroottante Roos op bezoek komt. Zij laat Roza zien dat je je voor een eerste mislukking niet hoeft te schamen - je moet er juist een feestje van maken!

NIEUW  Van snoepjesproever tot matrassentester, Marianne Busser – Moon (2021)
Stel je eens voor dat je alles zou kunnen worden wat je wilt. Je hoeft niet naar school, hebt geen diploma's nodig, je mag zelf een beroep verzinnen! Wat zou jij dan graag willen zijn? In dit heerlijke prentenboek laten Marianne Busser en Ron Schröder kinderen door middel van grappige versjes kennismaken met de leukste beroepen. Wil jij matrassentester worden, of uitvinder, of zelfs snoepjesproever? Wij zijn benieuwd!

NIEUW Ra, ra, wat ben ik?, Vivian den Hollander - Holkema & Warendorf (2021)
Als Lisa en Jimmy samen buitenspelen zien ze dat er stratenmakers aan het werk zijn. Zou dat een leuk beroep zijn? vragen ze zich af. Dan valt Lisa in het speeltuintje en breekt ze haar pols. De volgende dag op school vertelt ze precies wat er in het ziekenhuis gebeurde. En ook dat ze nu weet wat ze later wil worden: dokter! Dat komt mooi uit, want in de klas vertelt juf Noor dat ze gaan werken over beroepen. Nu moet Jimmy nog besluiten wat hij later wil worden…

NIEUW Raad eens wat ik later word, Michel de Boer - Buddy Books (2021)
Leeuwtje vraagt aan zijn vriendjes wat ze later willen worden. Ze weten het allemaal al, zelfs wat Leeuwtje wordt: koning. Net als zijn vader. Maar Leeuwtje wil helemaal geen koning worden. Hij wordt later... Een grappig verhaal dat kinderen al jong leert om eigen keuzes te maken.

Papa, ik word later rijk, Annemarie van Haeringen – Leopold (2020)
‘O ja? Dan moet je heel hard werken.’
‘Dat hoeft niet papa, dat doe jij al.’
Kleine Olifant wil heel veel speelgoed kunnen kopen.
Maar hoe word je rijk? Papa stuurt tijdens een wandeling subtiel de verwachtingen bij. Met wijsheden die voor alle generaties gelden. Als Kleine Olifant uiteindelijk vraagt of papa rijk is, antwoordt die: ‘Ja! Want ik heb jou!’

NIEUW Boer Boris en bakkertje Bas, Ted van Lieshout – Gottmer (2021)
Knol is jarig en dat moet gevierd worden! Boer Boris kan veel zelf, maar een taart bakken, dat laat hij liever aan de echte bakker over. Bakkertje Bas bakt een prachtige paardentaart voor Knol. Hij komt hem zelfs bezorgen. Maar dan krijgt bakkertje Bas pech onderweg en belandt hij met bestelbus en al in de sloot. Daar kan boer Boris gelukkig weer bij helpen! Hij takelt de bakker uit de sloot en dan kan het verjaardagsfeest eindelijk beginnen.

NIEUW Wat je ook doet, doe het goed, Joke Verweerd – KokBoekencentrum (2021)
Worden wat je wil, dat is het thema van de Kinderboekenweek 2021. Dit boek vol beroepen sluit hier perfect bij aan. Elk kind droomt graag over de toekomst, als je later groot bent: de baan die je hebt, de plekken waar je naartoe gaat, nieuwe vrienden… Voor christelijke ouders is de belangrijkste ambitie echter dat hun kinderen van Jezus houden en Hem volgen. In dit mooi geïllustreerde prentenboek op rijm, vertaald door Joke Verweerd, wordt deze boodschap op een speelse en eigentijdse manier overgebracht.

THEMATITELS BIJ KINDERBOEKENWEEK CPNB

Prinses Arabella gaat naar de kapper, Myloo Freeman - De Eenhoorn (2020)
Prinses Arabella en haar vrienden gaan naar de kapper. Prinses Sofie wil geen vlechten meer, maar een hoofd vol krulletjes. Prinses Ling gaat voor een blauw kleurtje en bij prins Mimoen mag er maar een klein stukje af. Dan is het de beurt aan Arabella. Maar … zij kan niet kiezen!

NIEUW Ik weet wat ik worden wil, Erik van Os – Gottmer (2021)
‘Ik weet wat ik worden wil’ is het geliefde prentenboek vol met 35 geïllustreerde kinderversjes over beroepen van Erik van Os, Elle van Lieshout en Mies van Hout. Deze nieuwe uitgave heeft geen cd meer, maar de versjes zijn te beluisteren op Spotify. De gedichtjes zijn op vrolijk zingbaar rijm en gaan over de meest bekende of juist hele fantasievolle beroepen. Wat wil jij later worden? Dokter of dirigent? Prinses, piraat, politieagent? Moeder of chauffeur? Juf of pretparkdirecteur? Deze vrolijke versjesbundel, van een bekend kinderboekentrio, is al 12 jaar een echte klassieker.

Dit is voor jou, Sanne te Loo – Lemniscaat (2017)
Van alle dingen vond ik tekenen het leukst.
Maar een vel papier was meestal te klein.
En als ik op straat tekende liepen de mensen er gewoon overheen.
Toen ontmoette ik Anselmo...

Ada Dapper wetenschapper, Andrea Beaty – Nieuwezijds (2018)
Waarom zitten er puntige stekels aan een roos? * Waarom groeien er haren in een neus? Het hoofd van Ada zit vol met dit soort vragen en ze is eindeloos nieuwsgierig. Ada Dapper, wetenschapper gaat over het oplossen van problemen en nooit opgeven. Het leert dat vragen niet altijd tot antwoorden leiden, maar juist tot meer vragen.

Boze juffen, blije juffen, Siska Goeminne - De Eenhoorn (2019)
- Een ode aan de blije juf en meester, bij wie kinderen graag en veel leren -Grappig en herkenbaar prentenboek - De illustraties zitten boordevol details en grapjes Een vrolijk boek over de bijzondere krachten van blije juffen. Als het nieuwe schooljaar begint heb je soms dikke pech. Want tussen een hoop blije juffen, zit er af en toe eens een boze juf. Boze juffen zijn niet geduldig, vrolijk of lief. Ze luisteren slecht en dromen doen ze enkel in hun slaap. Gelukkig hoef je een boze juf maar een jaartje uit te zitten. Dan is het weer tijd voor een blije juf!

BOEKEN BIJ DE DIERENTUIN
(hier hebben we boeken gekozen waarbij de beroepen centraal staan)

PRENTENBOEKEN

Anna in de dierentuin, Kathleen Amant – Clavis (2013)
Anna en papa gaan vandaag samen naar de dierentuin.
Papa koopt twee kaartjes aan de kassa.
Anna kan niet wachten, ze wil alle dieren zien!
De giraffen met een lange nek, de gekke aapjes, de olifanten met dikke poten, de brullende leeuwen ...
Anna en papa eten ook een lekker broodje en een ijsje. Wat is het leuk in de dierentuin!

De grote tandenpoetsdag, Sophie Schoenwald – Fontein (2019)
De dierentuin krijgt geen bezoekers meer. Doordat de dieren hun tanden niet poetsen stinkt het er enorm! De directeur organiseert een grote Tandenpoetsdag: egel gaat met tandpasta op zijn rug langs bij alle dieren. Maar poetsen kan een flinke uitdaging zijn. De kop van de giraf is zo hoog! En de muil van leeuw is een heus avontuur. Het lukt de dappere egel zelfs om het gebit van de haai weer helemaal fris te krijgen. Maar… vergeet hij niet iemand?

De grote verkleedpartij, Sophie Schoenwald – Fontein (2020)
Het is grote chaos in de dierentuin. De dieren houden een verkleedpartij, maar… snappen de bezoekers dan nog wel wie wie is? Gelukkig krijgt directeur Diederik hulp van de ijverige egel Egbert! De grote verkleedpartij is het vervolg op De grote tandenpoetsdag.

Willewete – Naar de dierentuin, Reina Ollivier – Clavis

Overal poep in de dierentuin, Steve Smallman – Veltman (2015)
KLETS!
SPETTER!
PLOP!
Er ligt veel te veel poep in de dierentuin!
Dierenoppasser Simon heeft het er maar druk mee.
Op een dag ligt er een grote gloeiende hoop poepjes…
Zou die soms van een buitenaards wezen zijn?
Wat zal Simon ermee doen?

Poep in de dierentuin – Het grote poepmysterie, Steve Smallman – Veltman (2020)
De briljante, super-bijdehante robot-drollenruimer is verdwenen en de poep stapelt zich op! Iedereen zit in hoge nood! Kan Arabella Meur, poep-rechercheur, hen redden?


INFORMATIEF

Werken in de dierentuin – Mini-informatie / Schoolsupport

In de dierentuin werken veel mensen. Dierenverzorgers bijvoorbeeld. Maar ook een dierenarts en een bioloog. Wat doen ze precies? Hoe zorgen ze dat de dieren het goed hebben en dat de bezoekers veilig zijn? En hoe werken dierentuinen samen? Daarover gaat dit boek!

Rekenavonturen – Werken in de dierentuin                     Schoolsupport.nl
Droom jij ervan om DIERENVERZORGER te worden?
Als je dieren wilt verzorgen in de dierentuin, moet je goed kunnen rekenen.
In dit boek:
- leer je veel over het werk in de dierentuin;
- ontdek je met welke rekenvragen een dierenverzorger te maken krijgt;
- oefen je rekensommen die je als dierenverzorger moet oplossen.

De dierenarts – Kijkdoos / Schoolsupport
In dit boek lezen kinderen over het beroep van de dierenarts. Voor een thema in de klas, maar ook een prima voorbereiding voor een bezoekje met het huisdier aan de dierenarts.

Liesbet Slegers heeft een serie boeken geschreven over beroepen.
Kijk op www.liesbetslegers.be/kinderboeken/ voor een overzicht.

Themalied

Dit jaar is er het actielied 'Je kunt van alles worden' voor de onderbouw van Deepdeep en 'Wat is jouw droom? van Make Some Noise Kids voor de midden- en bovenbouw.