Themaboeken groep 1-2


Wil je een boek aanschaffen? Koop deze dan bij de plaatselijke boekhandel!
#kooplokaal #christelijkeboekhandel #kinderboekenweek


In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Wil jij weten hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft? Of ben je juist nieuwsgierig naar de dieren in de zee of diep onder de grond? Wil je alles leren over planten, bloemen en kruiden? En ben je benieuwd hoe je de natuur en het klimaat een handje kan helpen? Er zijn heel veel boeken die jou helpen een echte natuurheld te worden.

Onderstaande titels zijn een selectie van kinderboeken die passen bij het thema. We noemen hier alleen de titels, de schrijvers en de uitgevers.

 • Informatieve series (kunnen ook voor groep 3)
  • Willewete – ClavisInformatieve boeken voor jonge kinderen, aantal delen hebben te maken met de natuur
   www.clavisbooks.com/zoeken?q=willewete
  • Wondere Wereld – Clavis
   Diverse delen uit deze serie gaan over de natuur
  • De klimaatjes – Clavis
   De Klimaatjes zijn zeven dierenvrienden die kinderen op speelse en humoristische wijze leren hoe je met elkaar de leefomgeving fijn kunt houden.
   www.deklimaatjes.com
  • Het grote insecten zoekboek – Clavis
  • Het grote vogel zoekboek – Clavis
  • Kijk hoe ik groei - Clavis

Schoolsupport
De volgende series zijn geschikt voor groep 1-2

KIJKDOOS
210 – de sloot
210 – het bos
197 – kleuren in de natuur
187 – in de winter
183 – de zee
182 – buiten spelen
180 – de vlieg
175 – de zomer
170 – de mol
167 – in de lente
164 – met de tent
151 – de cavia
147 – de bruine beer
Dat wil ik weten! (6 delen) – 4-8 jaar
Babydieren (20 delen) – 4-7 jaar
Allemaal beestjes (16 delen) – 4-7 jaar
Baby’s op de boerderij – 4-7 jaar
Babydieren (aanbieding) – 4-7 jaar
Dieren van de boerderij – 4-7 jaar
Grote beesten – 4-7 jaar
Ze groei en bloei van … (3 delen) – 4-7 jaar
Het is lente! (3 delen) – 4-7 jaar
Waar op aarde zijn… (4 delen) – 4-7 jaar
Dier in huis (6 delen) – 4-7 jaar)
De reis van (4 delen) – 4-7 jaar
Dierenweetjes (6 delen) – 4-7 jaar
Leven op de boerderij (6 delen) – 4-7 jaar
Kijk eens omhoog (6 delen) – aanbieding
In ben… (14 delen) - aanbieding

Prentenboeken

 • Winterslaap
 • Een dag en nacht in het regenwoud
 • Lentekriebels
 • Wat een winterslaap
 • Dorus en de buitenles
 • De winter komt


Hieronder volgen titels van christelijke uitgevers

Uitgeverij De Banier

 • Alle kleuren van de schepping, Linda Bikker
 • Hoe het begon, Sia Hollemans
 • Het grote voorleesboek van Bertje, Linda Heijnekamp
 • Speuren in het bos, Linda Bikker
 • Spelen op het strand, Linda Bikker

Columbus

 • Saga, de orka die geen haring lustte, Leonard Boekee
 • Kleine Zwaluw durft niet, Marieke ten Berge
 • Kleine bij, Marieke ten Berge

MES

 • Oma Kniertje koopt een koe, Michel de Boer
 • Kleine Koala gaat op reis, Michel de Boer

KokBoekencentrum

 • Elke dag kinderdag (voorlezen)

VanDriel

 • De eendjes van Anouk, Anouk Van Der Jeught
 • Oppasser voor een dag, Leontine Gaasenbeek

Buddy Books

 • Vlieg mee de natuur in, Irma Moekenstorm


Hier volgen boeken van algemene uitgevers.


Fien & Teun, Het grote dierenfeest – Witte Leeuw (voorlezen)
Fien en Teun organiseren een groot verrassingsfeest voor de dieren op de boerderij! Terwijl ze druk bezig zijn met de voorbereidingen, vinden ze een briefje van de buurman, de molenaar. Hij wil graag dat ze op zijn huisdier Stip passen, want hij is een nachtje weg. Dat willen Fien en Teun wel. Maar… wat voor dier is Stip eigenlijk? Voor ze het weten zet Stip de hele boerderij op zijn kop. Dat wordt een dierenfeest om nooit te vergeten!

Het dikke kriebelbeestjesboek, Marianne Busser – Moon
Een grappig en leerzaam boek met daarin heel veel versjes en weetjes over insecten en andere kleine kriebelbeestjes. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich verwonderen over alle bijzondere dingen die zich in de natuur afspelen. Want wie wist er bijvoorbeeld dat een huisvlieg proeft met zijn pootjes? Of dat een hommel zichzelf warm kan bibberen als hij het koud heeft?

Lisa & Jimmy- Jakkie wat een troep, Vivian den Hollander, Holkema & Warendorf
Lisa is door het dolle: ze gaat met papa naar het strand! En haar vriendje Jimmy mag mee. Het heeft net hard gestormd en de wind heeft van alles achtergelaten. Bij een strandtentje krijgen ze een juttas. Daarmee kunnen ze helpen het strand weer schoon te maken, want al die rommel is slecht voor de dieren. De twee vriendjes vinden niet alleen afval maar ook allerlei schatten: een strandbal, een haaientand, een net, een oude gymschoen én een achtergelaten knuffel. Samen gaan Lisa en Jimmy op zoek naar het kindje dat zijn knuffel kwijt is. Opruimen was nog nooit zo leuk!

Boer Boris en de luchtballon, Ted van Lieshout - Gottmer
Op het erf ligt een heel eenzaam ei. Boer Boris neemt het mee naar binnen, zodat het veilig kan uitkomen. En dat doet het! Maar... dat is geen kippenkuiken, het is een pinguïn! Het is hier veel te warm voor een pinguïnkuiken, hij moet zo snel mogelijk naar huis. Maar hoe? Naar de Zuidpool gaan geen treinen of bussen. Gelukkig weet Boer Boris altijd raad en met de luchtballon brengen ze het kuiken weer thuis. Maar eerst kijken ze onderweg hun ogen uit.

Het dikke vogelboek, Marianne Busser – Moon
Een grappig en leerzaam boek met daarin heel veel versjes en weetjes over vogels die je in Nederland en België kunt vinden. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich verwonderen over alle bijzondere dingen die zich in de natuur afspelen. Want wie wist er bijvoorbeeld dat een aalscholver ook wel een 'konteklopper' wordt genoemd? Of dat een buizerd zijn vrouwtje versiert door spectaculaire duikvluchten te maken? En wist je dat ijsvogels een nest in een zelfgegraven tunnel maken?

Thematitels bij Kinderboekenweek CPNB

De blaadjesdief, Alice Hemming – Veltman
EKHOORN IS BOOS! Gisteren zaten er heel veel mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen, en dat betekent... DAT ER EEN BLAADJESDIEF RONDLOOPT! Een erg grappig verhaal over een eekhoorn die enorm verbaasd is over de wisseling van de seizoenen.

Een krekel in mijn slaapzak, Suzanne Weterings – Querido (gedichten)
Met je blote voeten op het gras, op je buik liggen kijken naar een mier, luisteren naar het gezoem van insecten, het plukken van de eerste rijpe framboos: buiten is er altijd iets te zien, horen, ruiken of proeven. Met haar versjes hoopt Suzanne Weterings kinderen te inspireren om meer en beter te kijken naar planten en dieren om hen heen. Want natuur is overal, in het bos, het park, je eigen tuin of balkon.

Het begint met een zaadje, Laura Knowles – Christofoor
Hoe is het mogelijk dat een klein zaadje het begin van zo'n grote boom kan zijn? Reis mee door de seizoenen en de jaren en zie hoe een zaadje eerst verandert in een klein boompje, en uiteindelijk in een machtige boom met takken en wortels die de hele pagina vullen. Gaandeweg komen er steeds meer dieren in en om de boom wonen, zoals eekhoorntjes, konijntjes, vlinders en uilen.

De moestuin van Heer Hemelijn en Kereltje Konijn, Erik en Os/Elle van Lieshout – Hoogland & van Klaveren
Heer Hermelijn begint een moestuin. Zaadjes in de grond. Gietertje water. Beetje mest. Veel geduld. Hoe moeilijk kan het zijn? Tja … dat valt toch nog niet mee met al die mollen, al die muizen al die duiven, rupsen, luizen. Maar gelukkig krijgt hij hulp van Kereltje Konijn …

Anansi de Spin – Sterker dan een olifant, Iven Codugham – Gottmer
Ken je Anansi de spin al? Hij is niet zo groot en ook niet zo sterk, maar wel heel slim… Sterker dan Olifant Anasi heeft de lekkerste banaantjes ooit in een boom zien hangen. Hij klimt helemaal naar boven en dan… worden ze zo onder zijn neus weggekaapt door de sterke, grote Olifant. Anansi kan het niet laten, hij daagt haar uit voor een potje touwtrekken. De winnaar krijgt lekker fruit. Daar zegt Olifant geen nee tegen, ze is immers de sterkste van het woud. Maar Anansi heeft natuurlijk alweer een slim plannetje bedacht om iedereen op het verkeerde been te zetten.

Themalied

Dit jaar is er het actielied 'Hé, hé, ga je mee? voor de onderbouw van Deepdeep en 'Gi-ga-groot cadeau' van Make Some Noise Kids voor de midden- en bovenbouw.